• (366) 866 1165
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KASTAMONU / CİDE Şehit Onur Ensar Ayanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Haberler
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR

0 29.11.2018 2509

 

 

 

 

SAĞLIKLI BESLENME

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden; yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda alınmalıdır. Vücudun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Sağlıklı gelişebilmek ve uzun yaşamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Çünkü yeterli ve dengeli beslenmek hastalıklardan korur. Bu yüzden, canımızın her istediğini yiyerek yeterli ve dengeli beslenemeyiz.

 

 

Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler Nasıl Görünür?

Sağlıklı beslenen kişiler sağlam bir vücuda, sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde, parlak saçlara, güçlü kol ve bacaklara, temiz ve sağlam dişlere, kolay hastalanmayan bir bünyeye sahip olurlar.

 

29-11-2018

Yetersiz ve Dengesiz Beslenen Kişiler Nasıl Görünür?

Sağlıksız beslenen kişilerin dış görünüşleri de sağlıksız olur. Yavaş hareket ederler, iştahsız ve hep yorgun olurlar.

 

29-11-2018

 

 

  

Besin Gruplarına Uygun Menü Hazırlama

 

 

Vücudumuzdaki sistem ve dokuların sağlıklı ve düzenli işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan besin unsurları, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, madensel maddeler ve suyun belirli miktarlarda ve en fazla özenle hazırlanmış yemekler bile, gelişigüzel zamanlarda, çeşit ve oranlarına dikkat edilmeksizin yeterli miktarlardan fazla alınırsa, vücuda istenilen yarar sağlamaz. Bu bakımdan, beslenme ilkeleri, yalnızca, besinleri tanımak ve yiyecek hazırlamada çeşitli kuramsal bilgileri edinmek değil, bu bilgilerin en iyi şekilde uygulanmasını ve yiyecek maddelerinden en iyi şekilde yararlanma bilincine sahip olunmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, değişik yiyecek maddelerinin içerdikleri besin unsurlarına ve vücudun günlük ihtiyacına göre, yeterli miktarları ve birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenen çeşitleri göz önünde bulundurarak, mönü, öğün ve yemek zamanının tespit edilmesine aynı oranda önem verilmelidir.  

29-11-2018

 

 

 

 

 

Yetişkin bireylerin alması gereken besin miktarları;

 

 

29-11-2018

 

1.Grup: Süt Ve Türevleri

 

                                                                                   Günde en az 2-3 porsiyon tüketilmesi uygundur. Süt/yoğurt: 1 orta boy su bardağı = (230-250g.) Ayran: 2 orta boy su bardağı= (230-250g.’dır.)

 

Peynir/çökelek:2 kibrit kutusu büyüklüğünde = (50- 60g.)

 

Muhallebi/sütlaç:2 küçük kâse veya 1 büyük kâse=(150-250g.) 

 

 

 

2.Grup: Et, yumurta ve kuru baklagiller

 

Yetişkin bir kimse et, yumurta, kuru baklagiller grubundan günde 2-3 porsiyon tüketmelidir. Bu gruptaki besinler birbiri yerine geçebilen, gerektiğinde birbirini tamamlayan yiyeceklerdir. Büyüme çağında olanlar ile gebe ve emzikli kadınlar, alınması gereken günlük porsiyon miktarından, 1 porsiyon fazla tüketmelidir. Bu şekilde özel durumları nedeniyle artan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı karşılanmış olur. 

 

Ekonomik durumu iyi olmayan kimseler, et yerine ucuz protein kaynağı olan yumurta, kuru baklagil ve balık tüketerek hayvansal kaynaklı protein ihtiyacını karşılayabilirler. Ucuz ve pahalı besin karışımlarıyla (etli kuru fasulye, menemen) ekonomik ve besin değeri yüksek beslenme sağlayabilir. İki yumurta bir porsiyon yerine geçmektedir. Yumurta tüketimi kişilerin yaşları ve özel durumları dikkate alınarak her gün veya haftada 3-4 defa önerilmektedir. Yaş grubuna göre et, yumurta, kuru baklagillerin günlük tüketilmesi gereken porsiyon miktarları gram olarak verilmiştir.  

 

 

 

3.Grup: Tahıl Ve Türevleri

 

                                                Tahıl ve ürünleri 1 porsiyon miktarları Ekmek: 1 ince dilim =25 (g)

 

                                                                 Pilav/makarna: 1-2 servis kaşığı= 50-60 (g)

 

                                                                  Tepsi Böreği: Yarım el büyüklüğü =10cm²

         

                                                           Sigara Böreği: 3-4 adet

 

                                                                    Tahıl Çorbaları: 1su bardağı, 1 kepçe =200cc

 

                                                                    Bisküvi: 2 2-3 adet= 10-15 (g) 

 

 

 

4.Grup: Sebze Ve Meyveler

 

Her türlü sebze ve meyvenin 150-300 gramı bir porsiyon sayılmaktadır.  Yetişkin bir bireyin günde 2-

 

4 porsiyon meyve,3-5 porsiyon sebze tüketmesi önerilmektedir.

 

 

 

5.Grup: Yağlar Ve Şekerler

 

Yağlar ve Şekerler Ortalama 1 porsiyon miktarları:

 

Tereyağı:15. (g)

 

Hayvansal Yağ: 15 (g)

 

Sıvıyağ: 15 (g)

 

Şeker: 40 (g)

 

Reçel: 20 (g)

 

Çikolata: 10 (g)

 

 

 

Menü Hazırlama İlkeleri

 

 

 

1.      Bireyin veya grubun besin  öğesi ve ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı, buna göre besinlerin çeşit ve miktarları belirlenmelidir. 

 

2.      Menü hazırlanırken, besin grupları ve günlük alınması gereken miktarları gösteren bir beslenme klavuzu bulundurulmalıdır. 

 

3.      Haftalık ihtiyacı karşılayacak besin miktarları belirlenmeli ve menü haftalık olarak hazırlanmalıdır. 

 

4.      Satın almada yiyeceklerin besin değeri dikkate alınmalıdır. 

 

5.      Besinler satın alındıktan sonra günlük menü düzenlenmelidir. 

 

6.      Günlük yemek menüsünde,  öğünler birbirini tamamlayacak ve bir bütün oluşturacak biçimde düzenlenmelidir. 

 

7.      Bir  öğünde belli bir besin grubuna yer verilmişse, diğer  öğünlerde öteki besin gruplarına yer verilmelidir. 

 

8.      Beslenmede bireyin veya grubun beslenme alışkanlıkları ve zevkleri dikkate alınmalıdır. 

 

9.      Yiyeceklerin sunulmasında çevre temizliğinin yanı  sıra, yemek saatini, sosyal kaynaşma uyum ve yaşama sevinci uyandıran bir duruma getirilmesi de önemlidir. 

 

10.  Ailenin beslenme  işlerini üstenen bireyin tutum ve davranışları iyi alışkanlıklar kazandırıcı nitelikte, bilinçli beslenmenin sağlık ve başarı ilişkisinde inandırıcı ve benimsetici olmalıdır. 

 

11.  Satın alınan ve hazırlanan yiyecekler uygun ortam ve koşullarda saklanmalıdır.

 

 

 

29-11-2018

İLGİLİ İÇERİKLER

PİLAV GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ŞEHİT ONUR ENSAR AYANOĞLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ OLARAK HER...

15-05-2025

OKULUMUZ TANITIMLARINA TAM GAZ DEVAM

Cide Şehit Onur Ensar Ayanoğlu Anadolu İmam Hatip...

14-05-2025

OKULUMUZ TANITIMLARINA TAM GAZ DEVAM

Cide Şehit Onur Ensar Ayanoğlu Anadolu İmam Hatip...

13-05-2025

ÜNİVERSİTE YOLUNDA İLK ADIMLAR

Üniversite Yolculuğuna İlk Adım!

12-05-2025

4006-TÜBİTAK

Okulumuz öğrencilerinin yapmış olduğu projelerini bilim...

05-05-2025
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
KASABA MAH. ATATÜRK CAD. NO 113/1 CİDE / KASTAMONU

Telefon
0366 866 11 65


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.